Academieconcerten 2019-2020

donderdag 26 september om 20u | concert i.s.m. De Leest

De Koninklijke Muziekkapel van de Marine

18 euro – grote zaal | De Leest
Doelpubliek: +12 j.
Leerlingen Art’Iz: 5 euro (inschrijven via De Leest)

FILMFEST ROYAL

GALACONCERT IN SAMENWERKING MET DEFENSIE

 ‘Een stijlvolle topavond in de aloude Izegemse hafabra-traditie…’

’De Koninklijke Muziekkapel van de Marine, onder leiding van Kapelmeester Bjorn Verschoore, bewerkte speciaal voor dit Galaconcert een aantal filmscores.

Het resultaat is op zijn minst subliem te noemen. Soms overweldigend, soms ontroe-rend mooi…

De Muziekkapel neemt u mee op een onvergetelijke muzikale reis, ondersteund met projecties uit tal van films.

Filmmuziek leeft! En terecht! U kan ongetwijfeld de openingstrack van Star Wars neuriën, de score van James Bond herken je van mijlenver en u pinkt ongetwijfeld een traan bij de klagerige violen bij het thema van Schindler’s List.  De Muziekkapel van de Marine, gekend als één der beste orkesten der Lage Landen, laat zich voor de gelegenheid versterken door 2 sterke vocalisten: Martine Foubert en Sonny Vande Putte.


donderdag 10 oktober om 19u | i.s.m. VLAMO

Blaaskapel ‘Alpenroos’

gratis – Auditorium ‘Herman Roelstraete’ Art’Iz
Doelpubliek: +12 j.
Leerlingen Art’Iz: gratis

Voorstelling van een ‘Blaaskapel’

Het orkest werd opgericht in 1961 door Antoon Vanmeenen, op vandaag erevoorzitter van Blaasorkest Alpenroos. Aanvankelijk werd het orkest geleid door Antoon zelf, maar algauw gaf hij de ‘baton’ door aan Pieter Vandekerckhove (+). In die periode ging Alpenroos ettelijke keren optreden in Noord-Frankrijk maar ook in de Loirestreek en Normandië. Later kwamen er optredens in Duitsland, met name in Bad Zwischenahn, Hüllhorst-Schnathorst, Edewecht en Heiligkreuzsteinach. Alpenroos nam ook deel aan de NCRV Blaastest, speelde de finale voor de Nederlandse televisie en behaalde er de derde plaats.

Na Pieter kwamen Rik Bossuyt, Johan Herman, Jan Desmet en Steven De Loose als dirigent en sinds mei 2015 Mario Spiessens. De groep evolueerde tot een orkest met naam en faam. Alpenroos werd Vlamo-kampioen in de Bergklasse in 2009. Naar aanleiding van het gouden jubileum in 2011 kwam ‘Vlado Kumpan und seine Musikanten’ optreden in Ingelmunster. Jaarlijks vindt midden maart “Alpenroos in Concert” plaats in de Evenementenhal in Ingelmunster, een niet te missen evenement voor de liefhebbers van volkse blaasmuziek.


zaterdag 12 oktober om 17u | Auditorium ‘Herman Roelstraete

LAUREATENCONCERT


donderdag 17 oktober om 20u | concert i.s.m. De Leest

WASDAMAN

12 euro – grote zaal | De Leest
Doelpubliek: +12 j.
Leerlingen Art’Iz: 5 euro (inschrijven via De Leest)

Een nieuwe revelatie, energiek, ritmisch met veel grooves.’In 2015 sleepte pianist Bas Bulteel met zijn debuut-CD ‘Coming Home’ de Klara-prijs voor beste CD in de categorie jazz in de wacht. Nog in datzelfde jaar stelde hij op vraag van kunstencentrum ‘KAAP’ een nieuw kwintet samen, waarmee hij de jazz-suite ‘Storm in a cup of D’ voorstelde in een uitverkochte ‘Vrijstaat O’. Tijdens een residentie bij ‘KAAP/Vrijstaat O’ in juni 2018 werd dit project ‘Wasda-man’ gedoopt.  Met ‘Wasdaman’ laat Bulteel zich van een heel andere kant zien.  De muziek houdt het midden tussen progressieve rock en hedendaagse jazz, en is doorspekt met invloeden uit de wereld van de elektronica. Hun sound is energiek, ritmisch en met duidelijke knipogen naar o.a. het werk van Zappa, King Crimson en de elek-trische periode van Miles Davis.

Fender Rhodes, Keyboards: Bas Bulteel
Gitaar: Bart Vervaeck
Saxen: Frank Debruyne
Bas: Joshua Dellaert
Drums: Jonathan Callens


donderdag 7 november om 20u: concert i.s.m. De Leest

SLÄPSTICK

20 euro – grote zaal | De Leest
Doelpubliek: +12 j.
Leerlingen Art’Iz: 5 euro (inschrijven via De Leest)

Vijf uitzonderlijk muzikale mannen brengen een ode aan een bijna vergeten kunstvorm: slapstick. Variété op lachwekkend hoog niveau. Wereldniveau!’  Släpstick brengt een ode aan de muzikale komiek en geeft een draai aan beroemde scènes van Charlie Chaplin, Buster Keaton en Laurel & Hardy. Alles speelt zich af op een oud kermisterrein uit de jaren ‘20-’30. In een kleine twee uur komt in sneltreinvaart een keur aan acts, scènes, grappen, ontroering en muzikale virtuositeit langs.  Deze Nederlandse klasbakken gooien internationaal hoge ogen. De groep wonde prestigieuze ‘Spirit of the Fringe Award’ op het ‘Edinburgh Fringe Festival’, en speelt sindsdien tournees in Duitsland, Engeland, Denemarken, Frankrijk, Neder-land en België.  Het grote succes is niet verwonderlijk… Släpstick is een voorstelling voor jong en oud, waarbij taal geen rol speelt.  Met: Willem van Baarsen, Rogier Bosman, Ro Krauss, Sanne van Delft en Jon Bittman.


woensdag 13 november om 19u: concert i.s.m. de ‘stichting Herman Roelstraete’

Herdenkingsconcert Herman Roelstraete
door Art’Iz Ensemble

Sint-Pieterskerk Emelgem
Doelpubliek: +12 j.
Leerlingen Art’Iz: 5 euro (reservering bij de leerkracht verplicht)

Herman Roelstraete werd geboren op 20 oktober 1925 te Lauwe bij Kortrijk in een muzikaal gezin.  Van kindsbeen af trok hij samen met zijn vader naar de repetitie van de plaatselijke harmonie.  Hij bespeelde ook het kerkorgel  Nauwelijks 25 jaar oud werd Herman Roelstraete directeur van de Izegemse Academie voor Muziek en Woord.  Onder zijn leiding werden filialen in de randgemeenten opgericht.  Hij gaf ook sterke impulsen aan het Izegemse muziekleven.

Hij was niet enkel dirigent en componist, maar ook organist en orgelkenner.  Hij aarzelde niet het kanaal over te steken om er Vlaamse orgels te bespelen en kaart te brengen.  Herman was ook pedagoog.  Velen hebben hun eerste noten geleerd uit de methode die hij samen met Marcel Bryon heeft opgesteld.  Hij was ook een musicoloog die baanbekend werk verrichtte door verloren gegane werken van Vlaamse meesters van onder het stof te halen en ze terug zingbaar en speelbaar te maken.

Aangezien hij een meer dan middelmatig muzikaal talent had trok hij na zijn lagere humaniora naar de kosterschool te Torhout.  Zoals het in een echte kosterschool betaamt stond het onderricht van het gregoriaans er op het voorplan.  Dat was ook het geval in het Lemmensinstituut te Mechelen waar hij onder andere les kreeg van de illustere Flor Peeters.  Hij volgde ook nog privéles­sen (dodecafonie) en behaalde aan het Brussels conservatorium onder andere een eerste prijs zang.


donderdag 16 januari om 20u: concert i.s.m. De Leest

DEBUSSY’S GRAND HOTEL
Vue sur La Mer

grote zaal | De Leest
Doelpubliek: +12 j.
Leerlingen Art’Iz: 5 euro (inschrijven via De Leest)

Samen met actrice Reinhilde Decleir maakt SPECTRA een voorstelling rond Claude Debussy.

“Qu’il était bleu, le ciel, et grand, l’espoir ! L’espoir a fui, vaincu, vers le ciel noir.” (Paul Verlaine)

 In juni 1904 ontvluchtte Claude Debussy Parijs richting Jersey. Hij was toen reeds een erkend en gevierd musicus en legde er de laatste hand aan La Mer, zijn grootse symfonisch gedicht waarbij de oerkracht van water centraal staat, inclusief de verholen sexuele connotaties.  Zijn muziek uit die periode draagt echter ook de onderhuidse stempel van een diepe persoonlijk crisis, duidelijk weerspiegeld in zowel ‘L’Isle Joyeuse’ als ‘Masques’ voor piano solo. Het contrast tussen beide reveleert zijn verscheurdheid: de vreugde die hij kende met zijn toenmalige minnares — zijn toekomstige vrouw Emma Bardac — steekt schril af tegenover het beladen schuldgevoel omtrent de nakende scheiding van Lily Texier.  Deze voorstelling brengt de ‘Jersey-muziek’ van Claude Debussy, met een wonderlijke bewerking van ‘La Mer’ voor pianotrio. Reinhilde Decleir mijmert terug — nu eens als Emma, dan weer als Lily — terwijl ze Debussy’s brieven ‘herleest’, begeleid door nieuwe composities van Dominique Pauwels.


donderdag 19 maart om 20u: concert i.s.m. De Leest

Imperfect dancers company: Anne Frank

grote zaal | De Leest
Doelpubliek: +12 j.
Leerlingen Art’Iz: 5 euro (inschrijven via De Leest)

Sinds zijn ontstaan in Italië in 2009 heeft dit gezelschap de hedendaagse dansscene volledig ingepalmd.  Over de hele wereld (Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika, Azië, Turkije, Europa) hebben ze op glansrijke manier de podia veroverd. 

Energetisch, emotioneel, receptief en gemotiveerd – dit zijn de kernwoorden vastgelegd door de oprichters, Walter Matteini en Ina Broecx.  ‘Onze choreografische taal is fysiek en atletisch.  Dit is essentieel op onze zoektocht naar het exploreren en begrijpen van de menselijke ziel in al zijn facetten.  We willen een emotionele verbinding met het publiek tot stand brengen.  Hierbij worden we geïnspireerd door geschiedenis en literatuur.  We kiezen gericht thema’s op basis van verschillende factoren : culturele diepte, het potentieel tot een originele en moderne benadering, de artistieke uitwerking en de emoties die door deze thema’s worden opgewekt.  Wanneer we dan de thema’s vertalen naar bewegingen, is de muziek steeds het uitgangspunt.  Uiteindelijk is het enige doel het opwekken van emotie.’

Sinds 2011 resideert dit gezelschap in het opera en ballet-theater van Pisa.


donderdag 30 april 2020 om 19u30

De Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht

15 euro | Sporthal Sint-Eloois-Winkel
Doelpubliek: +12 j.
Leerlingen Art’Iz: 5 euro (reservering bij de leerkracht verplicht)

ORGANISATIE:  De Winkelse Muziekvereniging n.a.v. de 100ste verjaardag van de koninklijke harmonie de Kunstvrienden.

Dirigent Matty Cilissen

Dit symfonisch blaasorkest van 50 streng geselecteerde professionele musici behoort tot de absolute wereldtop.  Dankzij creativiteit en innovatie heeft de Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht zich ontwikkeld tot een moderne formatie met een uiterst veelzijdig en gevarieerd repertoire.

De Muziekkapel van de Luchtmacht was een pionier in de combinatie tussen het toegankelijk klassieke en het lichtere muziekgenre. Het samengaan van traditie, artistiek topniveau, entertainment en humor zorgen ervoor dat de optredens en diverse activiteiten wereldwijd gesmaakt en gerespecteerd worden.

Door uw aanwezigheid op dit concert, steunt u ook ’t Ferm, een kleinschalig huiselijk dagcentrum voor maximum 15 volwassenen met een beperking in hartje Rollegem-Kapelle.