Academieconcerten schooljaar 2018-2019

woensdag 17 oktober om 19u | Concert i.s.m. De Leest

TRIO VALENKI

8 euro –  Auditorium Herman Roelstraete Art’Iz Izegem
Doelpubliek: + 12
Leerlingen Art’Iz : gratis

Evgeny Suvorkin, Danila Mashkin en Natalia Suvorkina hebben elkaar leren kennen tijdens hun studie aan het conservatorium in Nizhny Novgorod, Rusland. De instrumentenkeuze van dit trio komt niet vaak voor. Zij bespelen de klassieke altviool en twee andere instrumenten die niet uit klassieke traditie komen: de bayan (knopaccordeon) en balalaika-contrabas (een Russische versie van de klassieke contrabas). Het  specifieke van het trio is dat ze flirten met klassiek en romantiek, inclusief muziek uit de 20ste eeuw. Zij brengen schitterende arrangementen van Bach, Vivaldi, Mozart, Rachmaninov, Piazzolla…


woensdag 7 november om 20u | Concert i.s.m. De Leest

THANK YOU, TOOTS!

14 euro –  Grote zaal (De Leest)
Doelpubliek: + 12
Leerlingen Art’Iz : 5 EURO

DOOR BEN VANDERWEYDEN QUARTET & FRED BROUWERS

‘Hommage aan baron Jean Toots Thielemans.’

De Belgische musici Koen Vandendriessche, Roman Korolik, Dirk Schreurs , Ben Vanderweyden en verteller Fred Brouwers brengen een persoonlijke muzikale hommage aan de muziek en het leven van jazzharmonica-legende Jean ‘Toots’ Thielemans.

Het bijzondere is dat alle musici van het Ben Vanderweyden Quartet in de studio of op het podium met de harmonica-legende hebben samengewerkt.

Bovendien omvat hun repertoire een rijke waaier aan bekende composities als de soundtrack van de films Turks Fruit en Midnight Cowboy, de TV-series Sesamstraat, Baantjer en Witse, naast klassiekers als For my Lady en Bluesette.

De sound van het Ben Vanderweyden Quartet wordt getypeerd door een melodisch, kleurrijk en expressief retro-klanklandschap dat aansluit bij Toots’ artistieke creaties uit de jaren zeventig, tachtig en negentig. Het geheel wordt aangevuld met authentiek beeldmateriaal en anekdotes uit het leven van de jazzlegende, verteld door Fred Brouwers.

Live muziek: Koen Vandendriessche, Roman Korolik, Dirk Schreurs , Ben Vanderweyden

Woord: Fred Brouwers


donderdag 6 december 2018 om 20u | Concert i.s.m. De Leest

KEPA JUNKERA & OIARTZUN

14 euro –  Grote zaal (De Leest)
Doelpubliek: + 12
Leerlingen Art’Iz :  5 EURO

‘De eerste is een absolute wereldster in de folk en diatonische accordeonwereld. De tweede zijn deels van eigen bodem en hebben deels Baskische wortels.’

Folkliefhebbers met een open geest kijken uit naar de komst van Kepa Junkera, uitgegroeid tot één van de belangrijkste musici uit Baskenland. De Bask combineert vitaliteit en muzikaal talent op de trikitixa, een Baskische accordeon waarop hij zijn eigen stijl ontwikkelde.

Junkera’s stijl kreeg internationaal erkenning bij publiek en medemuzikanten. Zo werkte hij al samen met de Portugese Dulce Pontes, de Ierse Chieftains, Carlos Nunez, Pat Metheny, Caetano Veloso, Radio Tarifa en in Samurai met collega-accordeonisten als Riccardo Tesi, David Munnelly en Didier Laloy. Zijn vele ontmoetingen met gereputeerde collega’s openen zijn horizon voor steeds nieuwe invalshoeken, die ook tijdens de concerten ruim aan bod komen.

De melancholische liederen roepen de sfeer op van een onbekend Baskenland. Verwacht je aan een mengeling van chanson en het betere kleinkunstlied


donderdag 7 februari 2019 om 20u | Concert i.s.m. De Leest

Flamenco

Grote zaal (De Leest)
Doelpubliek: + 12
Leerlingen Art’Iz :  5 EURO

Sevilla suena! Sevilla klinkt! Luid, indiscreet, vol geluiden, vol muziek.

Voor de toeschouwers ontvouwt zich een blije vertoning over samenwerking en vriendschap, een gedeelde passie voor flamenco, over de kansen die de stad biedt en over uitdagingen om te overwinnen, over een levendige stad die eindeloos inspireert.

Eva Verbruggen exploreert nieuwe artistieke manieren om dit verhaal te vertellen. Ze onderzoekt de mogelijkheden van haar flamencodanstaal en reikt naar andere kunstvormen. Ze experimenteert met oude verteltradities en met moderne technieken. Het visuele en auditieve stadslandschap dringt zo de voorstelling binnen. Er ontstaat een veelgelaagde compositie die tot de verbeelding van de toeschouwers spreekt.

Om dit te realiseren omringt Eva Verbruggen zich met flamencomuzikanten die ook in andere artistieke disciplines thuis zijn.

Zangeres Sara Holgado (Cádiz) zingt naast flamenco ook wereldmuziek, en ze studeerde schilderkunst aan de universiteit van Sevilla. Flamencogitarist Gori Mazo (Sevilla) is als gitarist werkzaam in verschillende flamencotablao’s in Sevilla maar is ook lid van de Andalusische rockband Zaguán. Multi-instrumentalist Javier Prieto is een gevestigde waarde als flamencopercussionist en is ook bekend als Javier Hang wegens zijn specialisatie in het bespelen van het gelijknamige percussie-instrument, de hang. Topdanseres Marta Arias, gelicentieerd aan het conservatorium van Sevilla in de discipline Spaanse dans, maakt dit getalenteerde gezelschap compleet.

Het verhaal van flamencodanseres Eva Verbruggen is niet alledaags. Na haar studie Germaanse talen in Gent en enkele jaren lerarenbestaan, ruilt ze het schoolkrijtje in voor een paar flamencoschoenen, verhuist ze naar Sevilla en begint aan de uitdaging om van haar hobby haar beroep te maken. “Geloven in je dromen is essentieel om deze ambitie te verwezenlijken maar bovenal de samenwerking met artiesten die je passie voor flamenco delen.”


woensdag 27 februari om 19u | Concert i.s.m. De Leest

Trio Chiarino

Auditorium Herman Roelstraete Art’Iz Izegem
Doelpubliek : + 12
Leerlingen Art’Iz :  gratis

Het chiarinatrio bestaat uit Liesemarie Beelaerts, cello, Saïdjah Verbrugghe, viool, en Erik Desimpelaere, piano. Liesemarie Beelaerts (°1988) behaalde haar masterdiploma voor cello aan het Koninklijk Conservatorium van de HoGent, in de klas van Judith Ermert.  Zowel solo als met het Chiarina trio, volgde ze  masterclasses bij inspirerende musici als Jean-Guihen Queyras, Umberto Clerici, Roel Dieltiens, Maria Kliegel, Johannes Trio, Altenberg Trio Wien & Fauré Quartet.  Met het cellokwartet Aton’ & Armide krijgt Liesemarie de kans om van het muziektheatergenre te proeven en aan creaties mee te werken.

Saïdjah Verbrugghe (°1987) behaalde in 2005 een Eerste Prijs op de wedstrijd Dexia Classics en in hetzelfde jaar startte ze haar vioolstudies aan het Fontys Conservatorium te Tilburg, in de klas van Jenny Spanoghe. In 2011 behaalde ze haar masterdiploma en werd ze „Laureaat van het Fontys Conservatorium”.  Tijdens haar opleiding volgde Saïdjah masterclasses viool bij o.a. David Frühwirth, Hagai Shaham, Hubert Buchberger en Liviu Prunaru; daarnaast genoot ze masterclasses kamermuziek bij het Fauré Quartett, het Trio Johannes, het Altenberg Trio-Wien, Umberto Clerici (Trio di Torino), Wouter Vossen (Storioni Trio).

Erik Desimpelaere (°1990) behaalde een Masterdiploma Piano aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel bij Piet Kuijken en een Masterdiploma Compositie aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen bij Wim Henderickx en Luc Van Hove. Erik werd tweemaal laureaat van de ‘International Antonin Dvorak Composition Competition’ te Praag (2011 – 2012). In 2012 kreeg hij de ‘Prix Buffin de Chosal’ voor contrapunt toegekend door het Koninklijk Conservatorium Brussel. 

Samen vormen deze drie musici het Chiarina Trio.  Zij speelden reeds concerten in binnen- en buitenland met divers repertoire.  Het trio gaat ervoor om steeds weer het publiek te verrassen, met hun verfrissende spel en avontuurlijke muziekkeuze.