gitaar | jazz-pop-rock

De elektrische gitaar lijkt wel een rode draad in de muziek te vormen doorheen de 20ste en 21ste eeuw. Je kan er dan ook enorm veel stijlen op spelen: van country tot rock over pop, blues, jazz, reggae, enz… Wie kent er The Beatles, Jimi Hendrix, B.B. King, Led Zeppelin, Dire Straits en Pink Floyd nu niet? De gitaarklank in hun nummers is werkelijk kenmerkend voor hun muziek. De lessen elektrische gitaar zijn alvast de uitgelezen kans om de skills van deze muzikale helden onder de knie te krijgen.body

Hoewel er heel veelzijdige gitaren bestaan, zijn er ook gitaren die specifiek voor één stijl gemaakt zijn. De klank verandert immers heel veel afhankelijk van hoe de gitaar is gemaakt. Een volledig massieve gitaar wordt meer in rockmuziek gebruikt, terwijl de volledig holle klankkasten meer in jazzmuziek voorkomen.

Wat heb je nodig voor de gitaarlessen?

Naast een zessnarige gitaar heb je nog een plectrum nodig. Dat is een plat stukje plastic die we tussen de wijsvinger en de duim houden om de snaren aan te slaan met de rechterhand. Soms gebruiken we natuurlijk ook de vingers. Versterkers zijn aanwezig in de gitaarklas, alleen heb je wel een kabel nodig. De gitaar wordt steeds gestemd alvorens de les begint, een stembakje is hierbij altijd wel handig!

De eerste jaren van de lessen elektrische gitaar wordt veel aandacht besteed aan het leren van akkoorden en eenvoudige toonladders en melodieën. We bekijken ook hoe muziek is opgebouwd en leren welke akkoorden bij elkaar horen en hoe ze theoretisch zijn opgebouwd. We leren dit aan de hand van eenvoudige pop-, rock-, en jazzsongs. Vaak speelt 1 leerling de akkoorden en spelen de andere leerlingen de melodie, een tweede stem of een baslijn mee. Op die manier leren we al van bij de start van de lessen om samen muziek te maken! Door bestaande solo’s na te spelen en te improviseren met toonladders en akkoordnoten, kruipen we in de volgende jaren steeds dieper in de muziek en leren we concreet hoe we onze vingers van ons linkerhand moeten gebruiken in overeenstemming met de plectrumtechniek van het rechterhand.
We volgen het tempo en de interesses van de leerling, dus iedereen is welkom in de pop- en jazzgitaarlessen!

Matti De Rijcke

Mattias De Rijcke, ook wel bekend onder de naam ‘Matt T Mahony’, studeerde naast Moraalwetenschappen aan de Universiteit Gent ook jazzgitaar aan het Conservatorium te Gent en aan het Prins Claus Conservatiorium te Groningen (NL). Naast af en toe optreden met zijn eigen band speelt hij ook 1x per maand in de Missy Sippy, een bluesclub in hartje Gent.

Meer informatie over Matt T Mahony:
http://www.matttmahony.com/
https://soundcloud.com/matt-t-mahony
https://www.facebook.com/MattTMahony/

Jazzcomposities geschreven door Mattias:
https://soundcloud.com/matti-de-rijcke

Contact:
Mattias.DeRijcke@artiz-izegem.be