Contrabas

Wordt in de academie gegeven in: HOOFDSCHOOL IZEGEM

Beschrijving:
De contrabas is het grootste strijkinstrument dat de laagste tonen voortbrengt, men noemt hem wel eens oneerbiedig “de olifant” van het orkest. Maar je hoeft echt geen zwaargewicht te zijn om contrabas te spelen. Dit instrument met zijn afhangende schouders en zijn lange hals heeft vier snaren.

Hoe wordt een contrabas bespeeld?
Vanuit rechtstaande positie worden de snaren aangestreken met in de rechterhand een strijkstok van ± 70 cm lang, terwijl de linkerhand met de vingers de snaren indrukt om de noten te vormen. Vaak speelt men pizzicato (getokkel op de snaren met de vingers; vooral bij jazz en lichte muziek, maar ook in het klassieke repertoire).

Hoe kan ik een contrabas meenemen?
De grote contrabas is niet zo makkelijk te vervoeren. Daarom speel je tijdens de les op een instrument van de academie en oefen je thuis op je eigen contrabas.

Wat kan ik later met een contrabas doen?
Een volwaardig symfonieorkest heeft nood aan een zestal, soms zelfs een tiental contrabassen; zij vormen het fundament van het orkest. In jazz en lichte muziek vormt de contrabas de ritmische en harmonische basis. Ook in de harmonieorkesten zijn contrabassen altijd zeer welkom.