Fagot

Wordt in de academie gegeven in: HOOFDSCHOOL IZEGEM

Beschrijving:
Een fagot is een bas-blaasinstrument. De Franse benaming “basson” betekent takkenbos. Met zijn twee houten vertakkingen kunnen we in dit instrument met wat goede wil inderdaad een takkenbos zien. Totale lengte: ongeveer 1,80 m. Fagot spelen vraagt géén sterke spieren of zware ademdruk, integendeel! Als je 9 jaar bent zijn ook je handen al groot genoeg om een fagot te bespelen. Voor kinderen jonger dan 9 jaar is er een fagonello beschikbaar.

Hoe wordt een fagot bespeeld?
Het dubbelriet wordt in de mond genomen en door soepel te blazen gaat de lucht binnenin het instrument trillen en ontstaat de klank. Door de vingerzetting te veranderen bereikt men een andere toonhoogte.

Hoe kan ik een fagot meenemen?
De fagot wordt uit elkaar genomen en in een koffer geplaatst. Gewicht: ongeveer 3 kg. Meenemen kan ook op de rug (met een soort rugzak).

Wat kan ik later met een fagot doen?
Met de fagot kan je terecht bij een jeugdorkest (na één jaar spelen kan je hier al bij aansluiten!), symfonisch orkest, harmonieorkest of in kleine groepen.  Vermits de fagot behoort tot de lage houtblazers zorgt hij meestal voor de baslijn van een ensemble of voor de tegenmelodieën. Vaak wordt hij ook “humoristisch” aangewend. Vanaf renaissance tot hedendaagse muziek. Meer en meer wordt de fagot als solo-instrument gebruikt. Ook in de jazzwereld wordt het aangewend!