Hobo

Wordt in de academie gegeven in:
HOOFDSCHOOL IZEGEM – SINT-ELOOIS-WINKEL – INGELMUNSTER

Beschrijving: Een hobo is een houten blaasinstrument met een dun rietje. De hobo is gemaakt van ebbenhout, de kleppen zijn van zilver.  Het riet bestaat uit twee fijne rietblaadjes die op elkaar gebonden zijn, het is dus een dubbelriet.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hobo_(muziekinstrument)

Hoe wordt een hobo bespeeld?
Door je lippen rond het riet te plaatsen en lucht in het rietje te blazen gaan de 2 rietbladen trillen en ontstaat er klank.  De vingers worden op de kleppen geplaatst.  Door de vingerzetting te veranderen bereikt men een andere toonhoogte.

Wat kan ik later met een hobo doen?
Met je hobo kan je terecht in het symfonisch orkest en het harmonieorkest…  Je kan gemakkelijk met andere instrumenten samenspelen zoals gitaar, piano, …  De hobo is het instrument dat de toon “la” aangeeft wanneer de andere instrumenten van het orkest stemmen. Wil je nog eens genieten van de melodische hoboklank, kun je eens surfen naar Youtube en vul je in het zoekvenster “oboe” in.  Daar krijg je dan verschillende voorbeelden zoals een concerto, een solowerk of muziek uit de film The Mission, waarin de hobo de hoofdmelodie heeft.  Maar ook in popliedjes hoor je af en toe hobo, of op TV zoals in het programma “Man Bijt Hond”.

Je kan ook Engelse hoorn leren, dat is de grote broer van de hobo. Deze heeft een mooie warme klank.