Koperblazers

Wordt in de academie gegeven in:
HOOFDSCHOOL IZEGEM – ARDOOIE – INGELMUNSTER – KACHTEM – LENDELEDE OOSTROZEBEKE – SINT-ELOOIS-WINKEL

Beschrijving:

BUGEL

Een standaardbugel met 3 ventielen
Een standaardbugel met 3 ventielen

De bugel of flügelhorn is een koperen blaasinstrument dat een belangrijk instrument is in fanfare-orkesten.  De vorm van de bugel is geheel conisch voorbij hetventielhuis en met ruimere bochten dan de trompet, waardoor de bugel een veel zachtere, warmere en rondere klank heeft.  De bugel is uitgevonden door Adolphe Sax, die ook de saxofoon ontwierp.  Adolphe Sax wilde namelijk een instrument hebben dat op een trompet leek, maar een zachtere en warmere klank had.

KORNET

B♭ Kornet (uit Webster's 1911 encyclopedie)
B♭ Kornet (uit Webster’s 1911 encyclopedie)

De cornet is een aan de bugel verwant koperen blaasinstrument.  De toon van de cornet is hierdoor minder mild dan die van de bugel, maar duidelijk milder dan die van de trompet. De cornet lijkt veel op de trompet.  Het instrument heeft evenwel een andere geschiedenis: het stamt af van de posthoorn (de naam betekent dan ook letterlijk “hoorntje”).  Het verschil is voornamelijk dat de buis van de cornet een gemengd cilindrische & conische vorm heeft: tussen het mondstuk en de beker wordt de diameter van de buis van de cornet na een recht deel steeds wijder.
Ook is de cornet compactergebouwd, met wijdere bochten dan de trompet maar minder wijd dan de bugel.  Met de eeuwwisseling kwam de jazz als muziekstroming op en de cornet kreeg daar meteen een belangrijke plaats.  In de twintigste eeuw moest de cornet echter geleidelijk wijken voor de trompet.  Een belangrijke rol is voor de cornet weggelegd in de (Engelse stijl) brassband.

HOORN

De geschiedenis van de hoorn gaat heel ver terug tot in de oertijd.  Toen gebruikte men dierenhoorns om boodschappen door te geven.  Pas later is men begonnen met de hoorn uit metaal te maken.  Wist je dat een hoorn meer dan 4 meter lang is?  Al best dat men die opgerold heeft!  De hoorn is een speciaal broertje bij de koperblazers.  Hij komt voor in symfonieorkesten en harmonieorkesten, ook in de fanfare, maar niet in de brassband.  De hoorn komt ook voor bij houtblaasgroepen, omdat de hoorn heel goed samenklinkt met zowel koperen als houten blaasinstrumenten.

TROMPET

B♭-trompet
B♭-trompet

De trompet is een goud- of zilverkleurige metalen buis, bestaande uit een mondstuk, een lichaam en een klankbeker.  Ze heeft het hoogste toonbereik van alle koperen blaasinstrumenten.  De trompet komt in haast alle soorten orkesten en groepen voor, van klassiek tot modern en jazz.

TROMBONE
De trombone (in de volksmond ook wel foutief schuiftrompet genoemd) is een blaasinstrument en wordt tot het scherpe koper gerekend.  Een trombone bestaat uit drie onderdelen.  Een mondstuk; Dit steekt in een lange cilindrische metalen u-vormige uitschuifbare buis (de coulisse).  Hierna volgt de bekersectie, die wel conisch uitloopt. Door het uitschuiven kan de bespeler de effectieve buislengte verkorten of verlengen, waarmee ook de toonhoogte verandert.

Hoe wordt een koperen blaasinstrument bespeeld?
Het zijn uiteraard allemaal instrumenten waar je lucht in moet blazen via een mondstuk. De trombone heeft een uitschuifbare buis met gemakkelijk aan te leren posities; de verschillende tonen bereik je door de buis in en uit te schuiven en door je blaasrichting te veranderen.  Bij de andere koperblazers worden verschillende tonen bereikt via vingertoetsen en door je blaasrichting te veranderen.

Hoe kan ik een koperblazer meenemen?
Het instrument zit opgeborgen in een beschermkist.  Er bestaan handige draagzakken waarmee het mogelijk is het instrument op de fiets mee te nemen. Enkel de bastuba kan je uiteraard niet op de fiets meenemen.

Wat kan ik later met een koperen blaasinstrument doen?
Je kan met een koperblaasinstrument terecht bij de harmonieorkesten, fanfares, brassbands, symfonieorkesten en de stijlmogelijkheden zijn onbeperkt.
Klassiek, jazz, noem maar op!